• szent-tekla-szobor-nagycenk

Az ország egyetlen köztéri Szent Tekla szobra – Nagycenk

A nagycenki Széchenyi-kastélytól indul és a Fertőboz feletti dombsor gerincéig vezet a híres, 250 éves nagycenki hársfasor. A hársfasor mellett áll egy szoborpark, melyben – egyes vélekedések szerint – az egyetlen magyarországi Szent Tekla köztéri szobor is áll.

A nagycenki hársfasort gróf Széchényi Antal feleségének, Barkóczy Zsuzsannának a kívánságára ültették vélhetően 1754 és 1760 között. A hársfaallét 1942-ben a Magyar Királyi Földmívelésügyi Miniszter rendelkezésével védetté nyilvánították, így egyike az első védett területeinknek. A hársfasor mellett áll a 18. századi Szent Tekla szobor, amely egykor a Fertőboz felé vezető úton, a platánfák alatt állhatott.

szent-tekla-szobor-nagycenk-harsfasor

A nagycenki Széchenyi-kastély és a Hársfasor is része a 2001-ben az UNESCO világörökségi rangot kapott Fertő-tájnak. A kastélypark is és a hársfaallé is hazánk történeti kertjei közé tartozik, természetvédelmi terület.

Széchényi Antal (1714–1767) 1740-ben költözött feleségével, gróf Barkóczy Zsuzsannával a kiscenki kastélyba.

A grófné a kastély köré barokk franciakertet terveztetett és ehhez kapcsolódott szervesen a kastély bejáratától a Fertő tó, Fertőboz irányába nyíló hársfasor, mely a Kiserdőben ért véget. Itt a korabeli főúri ízlésvilágnak megfelelően a grófnő egy remetelakot, majd később egy remetekápolnát is építtetett. 

szechenyi-kastely-nagycenk
nagycenki-harsfasor-szechenyi-kastely

Fertőboz felől a hársfasor, háttérben a Széchenyi-kastély.

remetekapolna-nagycenk

Szoborpark a Remetelakkal.

Szent Tekla szobra a II. világháborúban megsérült, egy nagycenki helyi alapítvány restauráltatta 2010-ben, mert a szobron lövések nyomait és a fejet kellet javítani, részben pótolni. Szent Tekla egy ión oszlopfőn áll, vélhetően az ide közeli Fertő-parti kőbányából, Szentmargitbányáról (ma Burgenland tartomány, St.Margarethen) hozott kőből faragták, de alkotója ismeretlen.

Tekla a hagyomány szerint az első nő, aki keresztény hitéért vértanúhalált halt. Hosszú, öves ruhában, kabátban vagy félmeztelenül karóhoz kötve, lánccal és önmagát korbácsolva, könyvvel, szelíd oroszlánokkal, medvével, galambbal, kígyókkal, hódoló asszonyokkal,  feszülettel vagy  T-kereszttel és pálmaággal ábrázolják. Ünnepe: szeptember 23.

Hol találom?

Közvetlenül a Széchenyi-kastély főbejáratával szemben. Itt áll az Öreg Bükk rekreációs szoborpark, kis kerékpáros pihenővel. Ide nem messze találunk egy hatalmas autóparkolót is, a Széchenyi Kisvasút „Kastély” állomását, egy vasút tematikájú interaktív játszóparkot és egy Mozdonyskanzent is, melyek azonban csak a kisvasút közlekedési idejében vannak nyitva.

Ha a kastélytól elindulunk a Hársfasoron, elérkezünk Széchenyi István Béla fia és fiatalon elhunyt felesége, Erdődy Hanna díszes vörösgránit szarkofágjához. Ettől a ponttól már érdemes fontolóra venni és gyalogosan átmenni a fertőbozi Gloriette kilátóhoz, amely szintén Széchényi emlékhely.