• wien-museum

Wien Museum – Ingyenesen látogatható múzeum Bécsben

A Wien Museum (Bécs Múzeum) egy várostörténeti múzeum, az osztrák főváros történelmét mutatja be a korai időktől napjainkig. Az ultramodern bécsi épületben először látogatható ingyenesen egy állandó kiállítás, követve a brit állami múzeumok példáját. 

„Bécs: Az én történelmem” című kiállítás műalkotások és történelmi tárgyak egyedülálló gyűjteménye, 1700 kiállítási tárgyat láthatunk itt, köztük Gustav Klimt és Egon Schiele festményeit. A tárlaton Bécs évszázadainak állomásait járjuk be, kezdve az első bronzkori településtől, a Habsburg időszak virágzásán át a világháborúkig, és a vasfüggöny leomlásától napjainkig.

wien-museum

Maga az épület is érdekes, ahol a Wien Museum helyet kapott. A Karlsplatzon álló épületet egykor a híres építész, Oswald Haerdtl, Josef Hoffmann egykori munkatársa tervezte, ezt eredetileg 1959-ben nyitották meg. Azonban az épület helyenként már szétrepedt, és a bécsiek állítólag nem is kedvelték, ódivatúnak tartották a régi várostörténeti kiállítást is.

A műemlékvédelem alatt álló múzeumot a felújítás során kibővítették egy felső emelettel, így most az eredeti épület fölött egy beton kocka „lebeg”. A régi és az új épület között egy nyitott teret hoztak létre, amely egy szuper terasz, ahonnan látványos kilátás nyílik a Karlsplatzra és a környékre. Ezen az emeleten egy kávézó, egy rendezvényközpont és oktatási stúdiók kaptak helyet. A múzeum bejárati területét pedig egy üvegpavilonnal egészítették ki.

Bécs: Az én történelmem” legjelentősebb kiállítási tárgyai a 19. századból és a 20. század elejéről származnak. Az egykori átriumot 25 méter magas központi csarnokká alakították át. Itt kaptak helyet a múzeum nagyméretű tárgyai: „Poldi” kabalafigura (egy tíz méter hosszú és 1,7 tonnás bálnafigura a legendás Zum Walfisch Prater étteremből), egy pompás polgármesteri lovaskocsi, a Szent István-székesegyház makettje, a Waldheim-ló, a Südbahnhof felirat és a Donnerbrunnen-kút eredeti szobrai.

Hasznos infók

A Wien Museum hétfői napok kivételével minden nap térítésmentesen látogatható 9 és 18 óra között, csütörtökönként pedig 21 óráig. Az épület teljesen akadálymentesített, kerekesszékkel is bejárható mindhárom emelet. Közvetlenül a Karlsplatznál találjuk. (Cím: Karlsplatz 8. weboldal itt érhető el)

Múzeumi étterem is van, „trude” néven, amelyet Trude Fleischmann bécsi fotográfus (1895-1990) emlékének szenteltek, ez a bejárati részen található. A modern bécsi ételeket felszolgáló étteremhez tartozik egy pihenőkert is. Fent a teraszon található a kávézó-bár, melynek erkélye a „& töchter” nevet viseli.