• kismarton-sopron-kerekparut

Kerékpárral Sopronból Kismartonba

Burgenland fővárosa Kismarton (Eisenstadt) számos látnivalót kínál, ráadásul az egész környék kerékpárosbarát vidék. Burgenlandban szeretnek kerékpározni, a Fertő tavat körbevezető B10-es út pedig nemzetközi hírű. Erről letérve, a Fertő-tájat keresztbe-kasba számos kisebb kerékpárút szeli át, nagy tehát a csábítás, hogy melyiket válasszuk, ráadásul mindegyik igen jó minőségű út. 

Természetesen több kerékpáros útvonal is létezik, mely összeköti Sopront Burgenland tartomány fővárosával, Kismartonnal, de mi most egyenesen tartva a kismartoni cél felé, a legtöbb látnivalót és pihenőhelyet kínáló Eisenstadt-Sopron összekötő, osztrák számozás szerint a B14-es jelű útvonalat vesszük górcső alá. Az útvonal egy nagyjából 30 km-es távot jelent. 

Útvonal: Sopron – Tómalom – Sopronkőhida – Páneurópai Piknik Emlékhely – Szentmargitbánya (St.Margarethen) – Darázsfalu (Trausdorf an der Wulka) – Kismarton (Eisenstadt)

Sopronból indulva célozzuk meg a Fertőrákos irányába vezető kerékpárútat és tekerjünk a Szárhalmi erdő aljában futó murvás úton a Tómalomig. (Ez a kerékpárút eredetileg Fertőrákosra érkezik, s ez az a kiindulópont, ahonnan a legkönyebben lehet Sopronból meghódítani a Fertő-tájat.) A Tómalomnál mindjárt meg is pihenhetünk egy kicsit, bár az útvonal hossza és nehézsége alapján nem lesz szükségünk erre, a két kis tó látványa viszont megér egy rövid pihenőt. (Aki elcsábulna és szeretné látni a Fertő-tájat magasból is, a Nagytómalomról felmehet a Kecske-hegyi kilátóba, ahonnan a Fertő tavat is látni lehet.)

tomalom-kecske-hegyi-kilato
tomalom-sopron

Tómalomról vegyük az irányt Sopronkőhida érintésével St. Margarethen (Szentmargitbánya) kishatártákelő felé.

A sopronkőhidai börtön és fegyház sarkán fordul az út balra, a Golgotánál, itt egy kiváló minőségű, de autóúton kerekezhetünk a Páneurópai Piknik Emlékhelyig.

Ez az a kultikus hely, ahol 1989. augusztus 19-én a Páneurópai Piknik eseményei történtek, és több száz keletnémet állampolgár jutott át a zöldhatáron Ausztriába. A határáttörést bemutató emlékparkban áll egy eredeti határőrségi magasfigyelő, de van egy Látogatóközpont is, melyben, ha nyitva van, találunk mosdót és egy kis büfét.

A Páneurópai Piknik emlékhelynél nyílik a kishatár, melyen átkerekezhetünk Ausztriába, a következő település Szentmargitbánya (Sankt Margarethen) lesz.

Szentmargitbányán az út jobb oldalán egy kis fürdőtó húzódik (egész évben látogatható, télen akár korizni is lehet) és innen már nagy a csábítás, hogy ne kanyarodjuk el a Fertő parti látnivalók irányába, mert innen már nincs túl messze a FamilyPark, Fertőmeggyes (Mörbisch) és Ruszt (Rust) városka, no és itt Szentmargitbányán a híres római kőfejtő.

Szentmargitbányán balra tartva azonban Kismarton felé kell tartanunk a B14-es jelű útvonalon Darázsfalu (Trausdorf an der Wulka) településre. 

Darázsfalu (Trausdorf an der Wulka) településen átvezet az út, s tartva a B14-es útvonalat, néhány km letekerése után érünk el Kismartonba.

Ötletek Kismarton látogatásához: