• fertorakos-viragosmajori-kapolna

Virágosmajori kápolna – Fertőrákos

A fertőrákosi Virágosmajori kápolna a Fertő part kultúrtörténeti szempontból értékes és egyedi kápolnája – mondhatjuk ezt abból a szempontból mindenképpen, hogy írásos emléket állít a Fertő évszázados szeszélyes viselkedésének, melyet sok legenda övez. 

A Fertő tó egyik jellegzetessége a vízjárása: az évszázadok során időnként teljesen kiszáradt, szinte eltűnt, majd természetes úton egyszercsak újra feltelt vízzel és akkor ki is öntött. Erre a titokzatosnak vélt jelenségre évszázadokon át nem tudtak magyarázatot a helyiek, így számos legenda született és él ma is a tó szeszélyes viselkedéséről.

fertorakos-viragosmajori-kapolna

A kápolna tornyán az „Én vagyok a mezők virága” írás olvasható latinul: „Ego sum flos campi”. 

A kulturális örökségben és élményekben gazdag – Sopronnal szomszédos – Fertőrákos tó felöli oldalán, Virágosmajorban áll ez a kis kápolna, amely egy magyar és egy német nyelvű emléktáblát őríz a Fertő legutóbbi, 19. századi eltűnéséről, kiszáradásáról.

A fertőrákosi Virágosmajor apró hely volt. Egykor három cselédcsalád lakott itt, az ide nem messze, Piuszmajorban pedig kilenc. Fertőrákos és ezek a majorok a győri püspökség birtoka alá tartoztak, Zalka püspök 1868-ban mindegyik majorba kápolnát is építtetett: így épült meg Virágosmajorba a Boldogságos Szent Szűz (Sarlós Boldogasszony) kápolna, 1872-ben szentelték fel.

1855-ben még Rákos és Illmic (Illmitz) között a rendszeres vízi összeköttetés megvalósítását tervezte a Fertői Vitorlás Hajókázás Igazgatósága, annyi volt a víz a Fertőben, néhány év múlva azonban a helyzet megváltozott, és a tó vészesen apadni kezdett.

Aztán mikor 1866 és 1869 között a tó teljesen elapadt, a kiszáradt medren át a fertőrákosiak átzarándokoltak a túlparton álló, mosonvármegyei Boldogasszony kegytemplomba (ma Burgenland, Frauenkirchen), imádkozva és kérve Máriát, hogy adja vissza a vizet a tóba. A víz természetesen újra visszatért a kiszáradt mederbe.

Ennek az első búcsújáratnak állít emléket egy magyar és egy német nyelvű emléktábla a virágosmajori Sarlós Boldogasszony kápolnában.

Felirata: „A B. Szűz Mária tiszteletére s annak emlékezetére, hogy a rákosi hívek a kiszáradt Fertő medrén át 1869. okt. 3-dikán tartották Boldogasszonyba az első búcsujáratot.”

A kis kápolna kétszakaszos, keresztboltozatos, zárókővel lezárva a nyolcszög három oldalából.
Oldalt romános frízekkel díszített, a soproni romantika jegyében épült. Az idők során állaga alaposan leromlott, mára azonban nagyon szépen helyreállították, köszönhetően egy helyi vállalkozónak.

Hol találom?

Fertőrákos Fő utcáján kell lekanyarodni a tó irányába a Fertő utcán és közvetlenül az út mentén bal oldalon találjuk a Sarlós Boldogasszony kápolnát, mely mögött egy yachtkikötő áll.